Mit takar a kulcsrakész házépítés?

Teljes körű kivitelezés 2022. szeptember 12.

Népszerű, gyakran használt kifejezés a kulcsrakész házépítés, sokszor azonban az ügyfelek részéről sem egyértelmű, mit értünk a fogalom alatt, sőt még cégenként is különbözhet a válasz. Blogcikkünkben ezzel a kérdéskörrel foglalkozunk.

Kulcsrakész kivitelezés megállapodás szerint

Kulcsrakész kivitelezés az, ahol már tényleg csak a kulcs elfordítása hiányzik a beköltözéshez, s a ház felépítésén túl a kert, a kapu, akár a medence kialakítását is tartalmazhatja az építtető és a kivitelező szerződése. Kulcsrakész házépítésről beszélhetünk ugyanakkor abban az esetben is, ha a felépített ingatlan átadásra kész, de a konyhabútor beszerzése, vagy a kert és a kerítés kialakítása például nincs benne a tervben, illetve az árajánlatban. Mindebből következik, hogy a kulcsrakész házépítés fogalma még a kivitelezők között is különbözhet.

Kulcsrakész házépítés műszaki tartalma

Sok múlik tehát azon, mi szerepel a műszaki tartalomban. Tapasztalataink szerint a kulcsrakész házépítés a legtöbb ügyfél szemében azt jelenti, hogy a kivitelezés végeredményeként már tényleg csak a kulcsot kell elfordítani az ajtóban a beköltözéshez. Ha azonban az ember kulcsrakész ház építésében gondolkodik, akkor arra a lehető legjobban fel kell készülnie, s ha minél kevesebbet szeretne foglalkozni a procedúrával, akkor célszerű kész tervekkel felkeresni a generálkivitelező vállalkozást.

Ezekre a tervekre épül a kulcsrakész ház

Kulcsrakész házépítés előtt szükség lesz az 1:50-es méretarányú teljes kiviteli tervdokumentációra, ami tartalmazza többek között az építésztervet, a gépészeti és a villamos terveket is. Létezik olyan eset is, amikor a tervek a lehető legrészletesebben tartalmaznak mindent, akár még a beépíthető nyílászárók fajtáit is. Természetesen az ügyfél a kivitelezővel is egyeztethet arról, mit szeretne megvalósítani az épületben, de belsőépítésszel is megterveztetheti a belső teret. Különbség van azonban a belsőépítész és lakberendező munkája között, erről a későbbiekben egy külön blogcikkben foglalkozunk majd részletesebben.

Szerkezetkész vagy kulcsrakész házépítés

Sokak számára egyértelmű kérdés, érdemes azonban különbséget tenni a szerkezetkész és a kulcsrakész ház fogalma között. Egy szerkezetkész ingatlanban nincsenek benne a gépészeti berendezések és nem végeztek az épületben villanyszerelést sem, a kulcsrakész ház azonban nevéhez méltó módon átadásra kész, így tehát az előbbiek is szerepelnek a műszaki tartalomban.

Kulcsrakész házépítés Siófok területén

Kulcsrakész ház építése előtt fontos a megfelelő generálkivitelező kiválasztása. Egy megbízható cég felelősséget vállal a munkáért, így olyan eset nem fordulhat elő, hogy befejezetlen marad valamilyen munkafolyamat, mert például eltűnt a helyszínről valamelyik alvállalkozó. Cégünk, a Nagy Házépítő Kft. generálkivitelező partner lehet kulcsrakész házépítésben Siófok területén és a város mintegy harminc kilométeres körzetében.