Miben segíthet a generálkivitelező?

Teljes körű kivitelezés 2022. július 22.

Egy épület kivitelezése, átépítése, vagy egy nagyobb felújítás különböző szakágak jól összehangolt munkája révén lehet csak gördülékeny. Az építtető jogos elvárása, hogy a pénzéért cserébe jó minőségű, időben elvégzett munkát kapjon a szakemberektől. A munkafolyamatok összehangolása, szervezése azonban nem könnyű folyamat, ezért ha a megrendelő nem hozzáértő, nem ismeri egy kivitelezés esetleges útvesztőit, könnyen beletörhet a bicskája a feladatba. Ilyen esetben segíthet a generálkivitelező, aki nem csak ütemezi a munkákat, illetve a részfeladatokat, hanem saját értékrendjével azonos minőségű végeredményt is garantál a megrendelőnek, akár egy kulcsrakész ház megépítésének teljes ideje alatt is.

Generálkivitelező vagy több fővállalkozó?

Már egy egyszerű, csupán négy-öt négyzetméteres tetőtéri fürdőszoba átalakítása esetén szükség lehet kőművesre, gépészre, villanyszerelőre, burkolóra, gipszkartonosra, ácsra és festőre is, akiknek a munkája összefügg egymással, fontos tehát, hogy megfelelő sorrendben érkezzenek. Azonban könnyen súrlódás lehet abból, ha különböző, egymás számára idegen szakágak találkoznak egy kivitelezésen. Hónapokig is elhúzódhat a projekt, mert ha egy szakember valamiért megakasztja a folyamatot, akkor a többiek munkája, időbeosztása is borul. A megcsúsztatott, rosszul ütemezett munka plusz kiadást jelenthet a megrendelő számára is, ami stresszt, idegeskedést szül, lelki teherként csapódik le az emberben. Több fővállalkozóval történő szerződés esetén ráadásul műszaki ellenőr alkalmazására is szükség lehet, ami szintén plusz költséget ró a megrendelőre. A műszaki ellenőr ugyan védi a megrendelő érdekeit, de a kivitelezés szervezéséért, irányításáért nem felel, így természetesen nem helyettesíti a generálkivitelező szerepkörét. (Műszaki ellenőr alkalmazása egyébként javasolt lenne minden nem hozzáértő, még építkezés előtt álló ügyfél számára, de ezzel a témával egy későbbi cikkünkben részletesen is foglalkozunk majd.)

Egy családi ház felépítése az előbbi példánál is sokszorosan bonyolultabb feladat, egy generálkivitelező cégnél viszont egy kézben összpontosul minden munkafolyamat. Ha több vállalkozó dolgozik a munkán, akkor a kommunikáció is elaprózódik az ügyfél és a szakemberek között, ám ha generálkivitelező vállalkozással szerződött a megrendelő, úgy az információ csak két irányában áramlik. Tíz telefonszám helyett tehát csak egyet kell készenlétben tartani, ami megnyugvást, lényegesen kisebb terhet jelenthet a megrendelő számára. Ha egy munka minősége esetleg kérdéseket hagy maga után, akkor az ügyfél közvetlenül a generálkivitelezővel vagy annak irodájával veheti fel a kapcsolatot.

A megbízható kivitelező ismérve

Egy megbízható generálkivitelező felelősséget vállal a munkáért, így olyan verzió nem fordulhat elő, hogy valamilyen munkafolyamat befejezetlen marad, mert esetleg eltűnt a helyszínről vagy rosszul dolgozott valamelyik alvállalkozó. Persze generálkivitelezés esetén is előfordulhat gyengébb láncszem a gépezetben, ám ennek ellenére törekszik a lehető legjobb végeredményre, maradéktalanul kijavítja az esetleges hibákat is. Mindemellett a generálkivitelező ismeri a piacot, ár-érték arányban a legmegfelelőbb szakági kivitelezőkkel igyekszik együtt dolgozni. Persze egy feketén dolgozó kivitelező olcsóbb munkával kecsegtet az ügyfélnek, hiszen nála a költségek is kisebbek, ám ilyen esetben a munka elején lefektetett ígéreteknek semmilyen alapja nincs, garancia nélkül marad a megrendelő. A generálkivitelező azonban ellenőrizhető, minden szükséges dokumentációt elvégez az előírásoknak megfelelően. Így a felelősség és a garancia kapcsán felmerülő kérdésekre is egy irányból, a generálkivitelező felől kaphat választ a megrendelő. Az előbbiek miatt is érdekében áll tehát, hogy jó munkát adjon ki a kezei közül, s nem mellékesen így születnek a referenciái is.

Ahogyan a generálkivitelező számol

A generálkivitelező mennyiségi számításokat végez a munka árazása és ütemezése érdekében. A pénzügyi elszámolás azonban kétféle módon is történhet. Ha előre rögzített a munka mennyisége, illetve a kivitelezési ár, akkor az elszámoláskor már nincs változtatás, a megállapodás szerint fizet a megrendelő. Amennyiben viszont utólagos felmérés és tételes, rögzített egységárak szerinti elszámolásban állapodik meg az ügyfél és a kivitelező, akkor a végső ár is az elvégzett munka mennyiségétől függ.

Milyen szempontok szerint válasszunk generálkivitelezőt?

Önmagában a piacon eltöltött idő nem feltétlenül jelent garanciát a minőségre, hiszen sok nagy múltú vállalkozás szakemberi gárdája többször is lecserélődött az elmúlt esztendők alatt. Ugyanakkor az eltelt évek értékes piaci tapasztalatokat jelenthetnek egy generálkivitelező cég életében, így történt például a siófoki Nagy Házépítő Kft. esetében is. Érdemes tehát vetni egy pillantást a referenciára és az elvégzett munkákra, amikor a kivitelező vállalkozások között válogatunk.