Generálkivitelezés vagy saját szervezés?

Teljes körű kivitelezés 2022. november 25.

Nem csak nagyobb munkák esetén tehet jó szolgálatot egy generálkivitelező, kisebb építési feladatokban is ugyanúgy a megrendelő segítségére lehet. Tapasztalataink szerint azonban ma is él egyfajta félelem sokakban azzal kapcsolatban, hogy a generálkivitelezéssel foglalkozó cégek biztosan drágábbak, mint egy kisvállalkozó. A téves elképzelés miatt előbbit gyakran meg sem keresik az aktuális feladattal.

Házépítő vállalkozás is szerződhet kisebb feladatokra

Többen is úgy gondolják, hogy a generálkivitelezés egyet jelent a nagy projektekkel, például házak építésével, ezért a generálkivitelező cégek biztosan nem érnek rá kisebb munkák elvégzésére. Ez természetesen nem fedi a valóságot, hiszen egy házépítő vállalkozás is szerződhet kisebb feladatokra, például térkövezésre, homlokzati hőszigetelésre is. Nem titok, hogy a legtöbb generálkivitelező is alvállalkozókkal karöltve dolgozik, azonban csak bevált, már bizonyított partnereknek ad át, szervez ki munkát.

Kis munkára a legnehezebb szakembert találni

Kis volumenű munkákra a legnehezebb megbízható szakembert találni, egy térkövező brigád például aligha rohan oda egy 50 négyzetméteres burkoláshoz, ahogy a legtöbb kőműves sem siet egy ajtó kiszedése utáni utómunkához. A generálkivitelezőnek azonban megvan a lehetősége arra, hogy több alvállalkozó közül válasszon, így jó eséllyel tud ajánlani az ügyfél számára megbízható kisvállalkozót, akinek belefér az idejébe a feladat.

Példa: Nemrégiben főfalak felépítésére keresett szakembert az ügyfél, így fordult cégünkhöz is. Türelmetlen volt, nem várta meg a segítséget, így egy idegen kisvállalkozóval, számla nélkül, ráadásul drágábban végeztette el a munkát, jóllehet utóbbi csak akkor vált világossá számára, amikor mi is láttuk a költségeket. A generálkivitelező tehát már csak a kapcsolatrendszeréből adódóan is jobb eséllyel ajánlhat megbízható szakembert.

A generálkivitelező szervezi az alvállalkozók munkáját

Generálkivitelező választása esetén az alvállalkozók szervezése, mozgatása, a szakmai kérdések feldolgozása nem az ügyfél vállára nehezedik, ami könnyebbséget, biztonságot jelenthet számára. Egy generálkivitelező általában nagy hatást gyakorolhat az alvállalkozókra, hiszen ha nem végzik el megfelelően a munkát, akkor a későbbiekben sem kapnak tőle több feladatot, a generál megszakíthat velük minden későbbi projektet. Nem csak a kivitelezés válhat gördülékenyebbé generálkivitelező irányítása mellett, hanem a munkához szükséges anyagok beszerzése, azoknak a szervezése is koncentráltabb keretek között működhet.

Kockázattal járhat egy idegen szakember

Biztonságot jelenthet a megrendelő szemében, ha egy nagyobb cég mögött bevált szakemberek vannak, ám ha egy idegen, kisebb vállalkozással köt egyezséget, az mindig hordoz magában kockázatot. Sokféle verzió létezik, megeshet, hogy a kivitelező eltűnik az átadott előleggel vagy egyszerűen csak rossz munkát végez, így a korábban olcsónak tűnő kivitelezés valójában sokkal drágább lesz. Nem beszélve arról, hogy sokan számla nélkül szeretnék elvégeztetni a feladatot, számla nélkül azonban nincs garancia, nincs javítás.

Legyen legalább műszaki ellenőr

Ha mégsem generálkivitelezővel szerződik az ügyfél, akkor is ajánlott egy, az ő érdekeit védő és a munkát felügyelő műszaki ellenőr megbízása. Sok esetben ugyanis túl nagy érték forog kockán ahhoz, hogy az ember csak úgy, mindenféle külső segítség nélkül kipróbáljon egy kivitelezéssel foglalkozó, számára idegen vállalkozót. Nem véletlen, hogy vannak, akik már például homlokzati hőszigetelés vagy térkövezés esetén is rááldozzák a pénzt műszaki ellenőrre. A plusz költség azonban kifizetődő lehet, hiszen egy megbízott szakember vigyáz az ügyfél tárcájára, nem engedi, hogy kifizessen egy szakmailag rosszul elvégzett munkát.

Generálkivitelezés Balaton déli partján

Cégünk generálkivitelezés mellett kisebb munkák szervezésében és irányításában is segíthet a Balaton déli partján, a város mintegy harminc kilométeres körzetében. Forduljon hozzánk bizalommal!