Megtakarítás homlokzati hőszigetelés révén?

Hőszigetelés 2022. november 03.

Egyre inkább felértékelődik az otthon szigetelésének kérdése a magas energiaárakkal sújtott hétköznapokban. Blogcikkünkben azokat a szempontokat járjuk körbe, amiket érdemes észben tartani az energiamegtakarítás szándékából készülő homlokzati hőszigetelés megkezdése előtt.

Felmérés kell a szigetelés megkezdése előtt

Sok kérdés felmerül a ház szigetelésének megkezdése előtt, melyek megkerülhetetlenek annak érdekében, hogy olyan megoldás szülessen, ami valóban energiamegtakarítást jelenthet majd a családnak. Ha homlokzati hőszigetelési rendszerben gondolkodunk, tanácsos előbb szakember segítségével felmérni a házat, majd csak azt követően ajánlatot kérni. Érdemes megfizetni az előterveztetést, így pontosan meghatározhatjuk, milyen típusú hőszigetelésre van szükségünk, majd utána lehet beáraztatni a munkát, illetve ajánlatot kérni a szakági kivitelezőktől.

Nyílászárók cseréje homlokzati hőszigeteléssel együtt?

Sokszor a hőszigetelés önmagában nem elég ahhoz, hogy energiát takarítsunk meg, hiszen a régi, korszerűtlen nyílászárókon keresztül ugyanúgy elszökhet a meleg. Ha nagyon leegyszerűsítjük a képet, akkor a szigetelés működésének elvét úgy képzelhetjük el magunk előtt, mintha egy téli kabátot viselnénk. Ha a kabáton lyuk tátong, akkor folyamatosan érződik a hideg, ha pedig egy házon rosszul szigetel az ablak, akkor ott is elszökik a meleg, beférkőzik a hideg. Ezért olykor tehát nem elég csak a szigetelésről gondoskodni, hanem a régi fa nyílászárók cseréjére is szükség lehet.

Páratechnikai megoldásokra is szükség lehet

A megfelelő hőszigetelés révén a falak lassabban engedik ki a meleget, a külső hatások kevésbé érvényesülnek a házon. Persze akárcsak egy megfelelő kabátnál, úgy a hőszigetelés esetén is gondoskodni kell a szellőzésről, mert ha az nem történik meg, akkor befülled a ház, penész üti fel a fejét. Az előbbiek miatt is fontos kérdés a páratechnika, melyben szintén szakember adhat megfelelő tanácsot. Ha a szigetelés révén nagyon bezárjuk az épületet, akkor páratechnikai megoldásokra is szükség van. A példa kedvéért egy jól beszigetelt házban lehetőleg ne szárogassunk ruhát.

Milyen a megfelelő homlokzati hőszigetelő anyag?

Az egyik legfontosabb kérdés természetesen az, hogy milyen hőszigetelő anyagot választunk. Nem mindegy egyrészt a hőszigetelő anyag vastagsága sem, van rá mód, hogy kisebb vastagsággal is hasonló hőszigetelő képességet érjünk el. Utólagos szigetelés megkezdése előtt fontos a ház szemrevétele, hiszen a falazat anyagától és vastagságától is függ annak hőtároló képessége, ami azt is megszabja majd, milyen hőszigetelő rendszerben gondolkodhatunk. Megfelelő vastagságú szigetelés kell a redőnydoboz eltüntetéséhez, ugyanakkor a túlzott vastagság sem szerencsés a robusztus külcsín miatt.

Az utólagos hőszigetelés nem építési engedélyköteles

Utólagos hőszigetelés nem építési engedélyköteles, ugyanakkor műemléki környezetben, például egy templom szomszédságában lévő lakóház hőszigetelése esetén az örökségvédelmi hivataltól kell engedélyt beszerezni. Bizonyos feltételeknek azonban meg kell felelni, amiket az  Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) vagy a településképi rendelet (TKR) is előírhat. Ilyen lehet például bizonyos esetekben az elő- vagy oldalkert mérete vagy adott esetben a szomszéd hozzájáruló nyilatkozata. Ilyen esetekben szerencsés tehát szakember véleményét kérni.

3+1 tipp homlokzati hőszigetelés előtt

  1. Sokat segíthet, ha a tulajdonos előkészül a szakember érkezésére, s legalább ötlet szintjén tudja például azt, milyen legyen majd a homlokzat díszítése, dekorációja. Ugyanakkor az anyagbeszerzést szerencsésebb rábízni a kivitelezőre, mert a rosszul megválasztott termékek később plusz költséget jelenthetnek a megrendelőnek.
  2. Fontos odafigyelni arra is, hogy a villanyszerelés, a gépészeti feladatok is készen legyenek a homlokzat színezésének idejére, mert a színezés csak teli felületen, saroktól sarokig javítható.
  3. Egy, a ház köré rosszul felépített állvány akadályozhatja a hőszigetelést végző szakembert, ahogy annak hiánya is hátráltató tényező lehet, jobb tehát erről a kivitelezővel konzultálni még a munka előtt. Hasonló akadályozó tényező lehet a homlokzati hőszigetelésben egy rosszul beépített nyílászáró is.
  4. Szerencsés, ha a szigetelőanyag felrakását és a színezést ugyanaz a kivitelező végzi. Tapasztaltuk ugyanis, hogy szakemberünket színezésre hívták egy ingatlanhoz, ám a szigetelés 90 százalékát vissza kellett bontani, mert az előző vállalkozó rosszul rakta azt fel.

Segítünk a kivitelezésben!

A felmérésben és a kivitelezésben is segítünk, ha aktuálissá vált a homlokzati hőszigetelés – Siófok területén vagy akár a város 30 kilométeres körzetében partnerek lehetünk a munkában! Forduljon hozzánk bizalommal a Kapcsolat menüponton keresztül!